събота, 20 април 2024 г.

Русия внесе законопроект за повишаване на минималната възраст за военна служба

Снимка: БГНЕС

В руския парламент беше внесена законодателна инициатива за повишаване на минималната възраст за задължителна военна служба в Русия, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от ДПА.

Предложението предвижда поетапно повишаване на минималната възраст за военна повинност от 18 на 21 години до 2026 г. То предвижда и незабавно увеличаване на максималната възраст от 27 на 30 години.

Законопроектът беше внесен от Андрей Картаполов, бивш генерал, който председателства комисията по отбрана в Държавната дума, посочва Ройтерс.

От следващата година новобранците ще бъдат призовавани на 19-годишна възраст, а от 2025 г. – на 20-годишна възраст. Ако някой иска да се присъедини доброволно към армията на 18-годишна възраст, той ще може да го направи, съобщи Интерфакс.

Горната граница, от друга страна, ще бъде повишена директно на 30 години, без междинни етапи.

През декември миналата година министърът на отбраната Сергей Шойгу вече обяви, че се готвят промени във възрастта за задължителна военна служба. Наблюдателите обясниха това с планираното увеличаване на руските въоръжени сили от сегашните 1,15 млн. на 1,5 млн. войници.

Независими медии изтъкнаха, че с нахлуването на Русия в Украйна новите разпоредби биха могли да доведат до около 300 000 допълнителни наборни войници в армията поради разликите в броя на населението сред различните години на раждане.

Официално Русия не изпраща наборни войници на война, но те изпълняват задачи по охрана на вътрешността на страната, посочва ДПА. Ройтерс обаче припомня, че през септември Москва анексира четири района в Украйна, превръщайки ги по този начин в своя територия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html