петък, 29 март 2024 г.

Първан Симеонов: Интриги ще има не само за първото място

 

снимка: Аnteni.info

Предстоящият резултат от изборите беше коментиран от Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл болкан“ в Дарик. Симеонов каза: “Интригата за челното място е реална, това първо. Второ, виждаме и интрига на още няколко места в класирането” и обясни, че битката за третото място ще бъде между ДПС и „Възраждане“.

По думите му другата интрига ще бъде около бариерата за влизане в Народното събрание, където са се събрали ИТН, “Български възход” и “Левицата”.

Той обясни, че исторически погледнато, когато е имало такава интрига за първото място, голяма маса избиратели са излизали и са накланяли везните в последния момент.

“ГЕРБ са по-малки, но с по-твърда подкрепа. ПП-ДБ са по-големи, но подкрепата им не е твърда. Големият въпрос е дали ПП-ДБ ще съумеят накрая да мобилизират този свой резерв. Различно е естеството на подкрепата при двете формации”, допълни той.

“Кампанията може да се превърне в такава с две опции – „за“ и „против“ ГЕРБ”, обясни Симеонов и допълни, че според него ГЕРБ се опитват да размият тази тема и да я превърнат в “про” и “анти” Русия.

“Възраждане“ имат допълнително предимство заради подписката за референдум, която събират. „Възраждане“ не е само националистическа партия – тя е коктейл от протестни настроения и не е ясно дали няма да кипне. Въпреки това има едно важно обстоятелство – гласуването за партията не дава ясна представа какво се случва с гласа на подкрепилия ги.

Никой не заявява готовност да работи с „Възраждане“, което значи, че няма перспектива те да управляват, освен ако не съберат над 50%”, обясни Симеонов относно перспективите пред партията на Костадинов. “Офертата на политическите радикали не е толкова привлекателна”, допълни той.

Според Симеонов предизвикателствата около нас са много. Войната, банковите сътресения в САЩ и инфлацията. Въпреки това може да се окаже, че ентусиазмът на партии като „Възраждане“ и ИТН не може да победи партийната дисциплина, каквато имат ДПС и другите стари партии.

“Български възход“ е по-прагматичен политически играч. Това запазва техните шансове за преодоляване на бариерата.” Според него обаче партията на Янев, заради присъствието си в политическия процес през последните месеци, може да се окаже традиционно изхабена. “Винаги, когато влезеш в телевизора, губиш”, допълни той.

По думите на Симеонов ИТН също загубиха лицето си на нов играч, въпреки това имат своята подписка за референдум, което може да изиграе ключова роля.

“Левицата“ няма принципни разлики по идеите с Нинова. Това не е нещо по-либерално ляво. Това не са нови лица – по критерия за новото”, обясни Симеонов относно новата формация. Според него може да се окаже, че алтернативната роля спрямо БСП ще завихри протестни действия и наказателно гласуване срещу Нинова и това може да даде добри шансове на “Левицата” да премине прага.

“Не подкрепям никого” се оказа една от изненадите на миналите избори”, обясни политологът. По думите му 80 хиляди на предходните избори бяха гласували по този начин и може сега да видим и по-високи стойности. Според него това е деликатен вот, който изисква да извършиш едно политическо действие, което няма политически резултат и следователно трудно може да се предвиди дали ще видим увеличение, или спад в него.

„В България ясно се оформят 2 лагера“, заяви Симеонов относно перспективите за сформиране на кабинет. „Един консервативен, който гледа с едно око на Изток. Другият е по-малко общество, но по-влиятелно, което е прозападно“.

По думите му, за да има стабилна конструкция на управление, трябва някак да се разберат и двата лагера, защото всичко извън това ще е нестабилно и няма да се ползва с доверие. Силни резултати на „Възраждане“ може да бъде стряскащо и би спомогнало за подобен консенсус, допълни политологът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html