петък, 19 април 2024 г.

МБАЛ – Смолян организира безплатни прегледи за туберкулоза

Снимка: МБАЛ-Смолян

В Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Смолян ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза от 20-и до 24 март. Осигурените медицински консултации са част от „Седмица на отворените врати“, която се провежда ежегодно в болничното заведение, предаде БТА.

Пациентите ще бъдат преглеждани от д-р Юлияна Лазарова, завеждащ пневмофтизиатричния кабинет в болницата. „През последните години кампаниите „Отворени врати“ се доказаха като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията“, посочва д-р Лазарова. Прегледите и назначените изследвания ще бъдат изцяло безплатни, включително и за неосигурени пациенти. Наред с консултациите ще се прави проба манту, а ако са необходими – и допълнителни изследвания.

При последната кампания „Отворени врати“ в смолянската болница са прегледани и консултирани 58 души, като 51 от тях са с риск от заболяване, а четирима са с латентна туберкулозна инфекция. Кампаниите за безплатни прегледи за туберкулоза се организират периодично в МБАЛ – Смолян, след като бе закрит Областният диспансер по пневмофтизиатрични заболявания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html