четвъртък, 25 април 2024 г.

Мантинелите на 40% от шосетата са за подмяна

16 200 км мантинели по републиканските пътища трябва да бъдат подменени или поставени.
Снимка: БГНЕС

На 40% процента от общата дължина на съответните класове републикански пътища съществуващите ограничителни системи трябва да бъдат подменени с нови, които отговарят на изискванията. Около 1028 км са на автомагистралите, около 2306 км – на първокласните пътища, около 3215 км – на второкласните пътища, малко над 9400 км – на третокласните, а останалите – на пътни връзки при възли и кръстовища. Това е записано в нова наредба, публикувана за обществено обсъждане, съобщава БНР.

Проектът на Министерството на регионалното развитие цели създаване на дългосрочна програма за осигуряване на безопасност на съществуващите пътища. Тя трябва да бъде приета до една година от влизането в сила на наредбата и ще се актуализира ежегодно. Изчисленията на строителното министерство сочат, че близо 16 200 км мантинели по републиканските пътища трябва да бъдат подменени или поставени, за да отговарят на изискванията на новата наредба.

Десет години ще бъде максималният срок за изпълнение на програмата за републиканските пътища и до 15 години за общинските пътища и населените места.

Очаква се прилагането на наредбата да помогне за намаляване броя на загиналите и ранените по пътищата, за въвеждането на подобрени мерки за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. Ще се унифицират, осъвременят и завишат изискванията към различните видове ограничителни системи в съответствие с добрите европейски практики.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html