сряда, 24 април 2024 г.

Десетина измамени през Интернет са жалваха в общината в Кюстендил

Снимка: WIKMEDIA.ORG

Група от десетина души, сред които лекар, здравен работник, хотелиер и др., се събраха пред Общината в Кюстендил тази сутрин, за да сигнализират за измама с хакнат профил в социалните мрежи. Вече има подадени и сигнали до полицията и прокуратурата, както и до отдела за киберсигурност, съобщи БНР.

Случаите са от февруари и около празничните дните в началото на март. Като има и потърпевши от полицията, прокуратурата, лекари и др. Каква е схемата, разказва една от дошлите пред общината: „Пише в профила от друг профил една жена „Здравейте, как си?“ и аз пиша „Здравейте, как си?“ и отговарят „Защо ми пишеш? Твои снимки се качват в една група и се пишат глупости“. Аз се притесних много и пиша „Каква е тази група“ – „За да разбереш, трябва да ми изпратиш код“. Аз не мога да получа този код и съответно ми иска телефонния номер, дадох го и оттам влиза в моя gmail и вече пише на всички мои приятели в месинджър и започва да иска някой да плати в офис за парични преводи и който вече се хване“.

Засега от органите не са предприети някакви действия, не е разкрит и крайният участник в схемата, който прибира преведените суми. Пострадалите съветват: „Не се доверявайте първоначално, след като започне да се пише. Веднага, ако имат възможност да се обадят на този, на когото пишат“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html