петък, 29 март 2024 г.

Росица Карамфилова: Въпреки липсата на сняг, вода в язовирите има

Време е да сложим точка на замърсяването. Така министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова коментира пред Нова телевизия незаконните сметища, които притесняват жители на няколко общини у нас. По думите ѝ от встъпването си в длъжност тя и екипът ѝ са премахнали 5 от 8 депа за боклук.

Към момента МОСВ е идентифицирало около 420 незаконни сметища, за които има предписание да бъдат почистени. „С всеки един от кметовете се срещнахме. Направени са планове за действия. Срокът им е 31 март – незабавно почистване. От 1 април влизаме с екипите отново”, заяви екоминистърката.

Карамфилова коментира и топлата и суха зима, която се усеща не само у нас, но и в цяла Европа. Няма как да очакваме зимно снеготопене, прогнозите за пролетни дъждове също не са обнадеждаващи, каза тя.

„52 са комплексните язовири, които ние управляваме. От тях за питейно-битово водоснабдяване за 12 от язовирите. От тези 12 не очаквам криза за населението”, увери министърът. Тя подчерта, че в сравнение с миналата година, през тази изкуствените водоеми са пълни с 4% по-малко.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html