петък, 29 март 2024 г.

Министър Никола Стоянов: В 578 проверки са открити над 540 нарушения

Министърът на икономиката Никола Стоянов
Снимка: БГНЕС

578 проверки е направила Комисията за защита на потребителите от 15 февруари до 8 март – открити са над 540 нарушения, от които 216 със съмнения за нелоялни търговски практики. Има издадени 138 акта. Основните неща, които се откриват е, че на щанда пише, че има намаление, но като се отиде на касата цената си е същата. Има проблеми с грамажите, както и с промоциите“, заяви пред БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

По думите му всяко от тези нарушения води до сериозно завишаване на цените.

„Има проблем. Не е нормално между цена на вносител или производител и крайната цена да има такава огромна разлика. Има структурни проблеми, нашите земеделски стопани получават по-ниски субсидии от тези в Западна Европа, ще поискаме изравняване“, допълни икономическият министър.

Никола Стоянов поясни, че в момента максималната глоба, която КЗП може да наложи, е 50 000 лева.

„Ще предложим законодателни промени да се покачат глобите. При храните не виждам нужда от тавани на надценки“, добави той.

Министърът говори и за скандалите в държавната фирма „Ел Би Булгарикум“.

Мога да уверя всички потребители, че качеството на продуктите на „Ел Би Булгарикум“ не е нарушено, системите за контрол работят. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в ефира на БНТ по повод казуса с отстраняването на изпълнителния директор на компанията. Преди дни от Министерството на икономиката и индустрията обявиха, че одит на дейността на компанията е устоновил множество нарушения.

Стоянов отхвърли тезата, че бившият директор на „Ел Би Булгарикум“ е отстранен заради това, че е намалил цените на сиренето, кашкавала и млякото. Той обясни, че новото ръководство е направило анализи на база на проведени прозрачни процедури за набиране за доставчици на мляко и заплатените много по-ниски цени за доставките и се очаква цените да бъдат още намалени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html