петък, 29 март 2024 г.

Пригожин се похвали, че е в центъра на Бахмут и се оплака, че няма оръжия

Снимка: Телеграм

Основателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин съобщи, че руските сили се намират на 1,2 км от административния център на град Бахмут, предаде ТАСС.

„Ето там около пететажките, откъдето излиза дим – това е сградата на общинската администрация, административния център на града. До него има километър и двеста метра“, каза Пригожин във видеозапис от позициите на руските сили в Бахмут, качен днес в канала в социалната мрежа Телеграм на неговата пресслужба.

В същото време той отново се оплака, че „Вагнер“ не получава достатъчно оръжейна помощ от министерството на отбраната „или от по-високо ниво“ и предупреди, че ако наемниците му се оттеглят, това ще е началото на загубата на войната за Русия.

Британското министерство на отбраната в ежедневната си разузнавателна сводка за бойните действия в Украйна също съобщава за напредване на руските сили в Бахмут, но с цената на тежки загуби, поради което според ведомството руските войски трудно ще успеят да задържат темпото на щурма на града, предаде Асошиейтед прес.

Според сведенията на Лондон бойците на „Вагнер“ са превзели по-голямата част от Източен Бахмут, като сега фронтовата линия минава по реката, която тече през центъра града.

Британското министерство отбелязва, че за силите на частната военна компания ще бъде трудно да напреднат още, тъй като Украйна е разрушила всички основни мостове над реката, а не на последно място и поради украинския снайперистки огън от укрепени сгради на западния бряг на реката.

Украинските сили от своя страна, както и техните пътища за снабдяване остават силно уязвими „заради непрестанните руски опити за обхождане на защитниците на града от север и юг“, се казва в сводката. Допълва се, че целта на тази маневра на руските сили е да хванат украинските „в клещи“.

Руски военни блогъри и прокремълски профили в Телеграм съобщиха вчера, че руските сили са проникнали на територията на металообработващ завод в Северозападен Бахмут.

Вашингтонският мозъчен Институт за изследване на войната снощи разпространи геолокационни кадри, според които руските сили са на 800 метра от предприятието, което се казва АЗОМ и представлява силно застроен и укрепен комплекс.

Според института очевидното насочване на вниманието на Москва към превземането на завода, а не към „обкръжаването на Западен Бахмут“ чрез опит да се превземат околните села, вероятно ще доведе до нова вълна руски жертви.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html