Начало СВЕТЪТ Пореден ден на протести и стачки във Франция срещу пенсионната реформа на...

Пореден ден на протести и стачки във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Франция се готви за пореден ден на демонстрации срещу непопулярните планове за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон на фона на продължаващи стачки, засегнали рафинерии, обществения транспорт и събирането на отпадъци, съобщи Ройтерс.

Коалиция на френските профсъюзи, които демонстрираха рядко срещано единство след началото на протестното движение в края на януари, се надява да продължи да оказва натиск върху правителството да оттегли реформата, чиято основна цел е да увеличи пенсионната възраст на 64 години.

По данни на министерството на вътрешните работи се очаква до 1 милион души да участват в над 200 шествия в цялата страна, докато Сенатът (горната камара на френския парламент бел. ред.) продължава да разглежда предложението. До утре вечер се очаква евентуалното гласуване на текста от страна на сенаторите.

Демонстрациите започнаха в 10 ч. местно време по улиците на редица големи градове страната, в това число Тулуза и Ница. Началото на шествието в Париж беше насрочено за 14 ч. местно време.

Във вторник по улиците във Франция излязоха 1,28 милиона души, което според правителството е било е най-високата активност от началото протестите. Профсъюзите обаче изчислиха, че в демонстрациите в този ден са се включили 3,5 милиона души.

Социологически проучвания показват, че мнозинството от гласоподавателите се противопоставят на реформата на Макрон, а малко над 50 процента от запитаните одобряват стачните действия.

Говорител на „Тотал Енерджис“ (Total Energies) заяви пред Ройтерс, че стачките продължават във френските рафинерии и складове на петролния гигант, а френските държавни железници Ес Ен Се Еф (SNCF) заявиха, че националните и регионалните услуги ще останат силно нарушени през уикенда.

В Париж боклукът продължава да се трупа по улиците, а според местните медии жителите споменават все по-често за поява на плъхове.