петък, 19 април 2024 г.

Засилваме енергийното сътрудничество с Азербайджан

През май тази година азербайджанската държавна петролна компания SOCAR ще открие свой офис в България. Това е знак за сериозните намерения за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в енергетиката. Това е заявил президентът Румен Радев след видеоконферентен разговор с колегата си Илхам Алиев, който се е провел в Баку, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Отварянето на офис на SOCAR бе договорено по време на посещението на Алиев миналата година в София. Днес двамата президенти са обсъдили хода на подготовката му.

От азербайджанска страна е проявен и сериозен интерес към инициирания от България проект Solidarity Ring (String), който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

Президентът е поканил азербайджанския си колега на посещение в София в близките месеци, за да се договори присъединяването на Азербайджан към проекта.

„Чрез интерконектора между Гърция и България вече получаваме пълните количества азерски газ при много добри условия за България, но това е само началото“, заяви Румен Радев.

България и Азербайджан вече работят по възможностите български компании, които работят на газ, да получават горивото от Азербайджан при изключително благоприятни условия, а заедно с Азербайджан готовата продукция да се изнася на трети пазари.

Политическият диалог на най-високо политическо ниво е важно условие за задълбочаването на нашето сътрудничество във всички области от взаимен интерес, не само енергетиката, посочи Румен Радев. Той допълни, че след посещението на президента Алиев в София миналата година е постигнат напредък за разширяване на търговско-икономическите връзки. Изключително перспективни са партньорствата в сферата на високите технологии и продукция с висока добавена стойност – безпилотните летателни системи, аутомотив сектора, отбранителната индустрия, нефтопреработката, транспорта, сателитна космическа апаратура.

„Вярвам, че високите амбиции на нашите две страни се срещат именно в сътрудничеството в тези сектори и ние ще продължим да го развиваме“, посочи президентът.

Разговорът между президентите Румен Радев и Илхам Алиев се проведе чрез видеоконферентна връзка, след като българският държавен глава даде положителен резултат от тест за ковид.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html