четвъртък, 28 март 2024 г.

Задържаха българи по време на визитата на Вучич в Босилеград

Лидерите на местните българи в Босилеград и членове на Културния информационен център там бяха задържани и отведени в полицията по време на визитата на сръбския президент Александър Вучич в града и околностите. Това бе първа визита на сръбски държавен глава от 97 години насам, предаде БГНЕС.

По време на речта си в Босилеград Вучич каза следното: „Радвам се, че няма разлика между сърбите и българите по начина, по който живеят, и че чувствате начина, по който се отнася държавата към вас“. Той благодари и похвали кмета на града Владимир Захариев, който се превърна в основно оръдие на полицейската репресия срещу българите в региона. „Той ще бъде на власт, докато е жив“, каза още Вучич.

„Бях арестуван аз и жена на име Даниела – тя е учен, професор. Бях задържан около 10 ч сутринта, защото имах няколко плаката, които исках да покажа на Вучич“, каза Димитър Димитров Треперски. Той е дългогодишен активист за правата на българите в града, а учителката Даниела Михайлович е майка на малко дете.

Треперски разказа още, че е бил задържан в ареста, където е чакал 30-40 минути, без никой нищо да му каже. След няколко часа бил пуснат, когато посещението на Вучич приключило.

„Преди 20-30 дни ми казаха полицаите да не носим плакати, на които пише например: „Западните покрайнини нямат нищо общо със Сърбия“. С това съм бил нарушавал териториалната цялост на Сърбия и т.н. Това беше предходният разговор, преди 20 – 30 дни. Но сега започна „защо на 3 март съм сложил флагове около паметника на Левски?“, ами защото е 3 март, защото е най-хубав държавен празник на България и затова го сложих. Независимо от това къде живеем, ние трябва да си защитаваме нашата българска кауза и да не се срамуваме от този български празник, нали?“, заяви Димитър Димитров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html