сряда, 24 април 2024 г.

Жълт код за опасни явления е обявен в няколко региона на страната

Атмосферното налягане сутринта ще бъде значително по-ниско от средното за месеца, но през деня ще започне да се повишава. Жълт код за усилване на вятъра е обявен в части от страната. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

В отделни райони щепревали и прегърми през деня. Вятърът все още ще бъде от юг, до умерен, в Източна България и на места северно от планините – временно силен. Минималните температури ще останат високи – между 7°С и 12°С, в София – около 7°С.

В хода на деня на югоизток топлият вятър ще утихне, а от северозапад ще задуха студен, с който ще започне захлаждане. Поривите ще са особено силни следобед и вечерта в Дунавската равнина и най-вече по централните и източните северни склонове на Стара планина.

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините ще духа умерен и силен западен вятър, след обяд – северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, над 1800-2000 метра – от сняг, но след обяд с понижението на температурите границата между дъжд и сняг ще се понижава. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°С, на 2000 метра – около 2°С.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html