сряда, 24 април 2024 г.

Би Би Си отстрани от ефир Гари Линекер заради критики към правителството на Риши Сунак

Популярното спортно предаване на Би Би Си “Мач на деня” остана без своя коментатор Гари Линекер заради критичен коментар по адрес на правителството на  Риши Сунак, който легендата на английския футбол направи в интернет. В знак на солидарност всички останали експерти и коментатори в предаването, са отказали да участват.

Критиките на футболната звезда Гари Линекер, който от години се изявява като доста успешен ипопулярен тв водещ, бяха по адрес на вътрешния министър от кабинета на Риши Сунак Сюела Брейвърман. Поводът – плановете за законодателство, което на практика би позволило да се арестуват и депортират незаконни мигранти през Ламанша, а освен това да им бъде отказано правото им да кандидатстват за убежище.

Според Линегер мярката е “неизмеримо жестока политика към най-уязвимите хора на език, който не се отличава от този в нацистка Германия от 30-те години на миналия век”. Коментарът на спортния журналист не е направен в ефира на обществената телевизия на Острова.

Въпреки това ръководството решава да го отстрани, защото е “пристрастен и е ярка обществена личност, свързана с медията”. От Би Би Си допълват, че Линекер трябва да се въздържа от вземането на страна по партийни политически въпроси и да участва в политически спорове, а последните му изяви са “нарушение на насоките на корпорацията”.

Мнозина смятат, че ръководството на Би Би Си се е поддало на натиск да отстрани Линекер. Много от футболните експерти, които обичайно се появяват в „Мач на деня“, сега отказаха участие в знак на солидарност с Линекер. Сред тях са такива големи имена като Алън Шиърър и Иън Райт.

„Информирах би Би Си, че няма да се появявам в „Мач на деня“ утре вечер“, написа Алън Шиърър в Туитър. „Всички знаят какво означава за мен „Мач на деня“, но казах на Би Би Си, че няма да се явя утре от солидарност+, обяви и Иън Райт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html