вторник, 16 април 2024 г.

Ковачевски: Мицкоски или лъже чуждите посолства, че ще гласуват промени в конституцията, или народа, че няма

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призова председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски публично да каже дали лъже гражданите, че опозиционната партия няма да гласува за промяна на конституцията, или посланиците, че ще ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи конституционните промени, предаде БТА.

„При създаването на държавата взехме решение, че страната ще стане член на НАТО и ЕС. ВМРО-ДПМНЕ, с изключение на 8 депутати, беше против присъединяването към НАТО, а сега същата партия е против продължаване на пътя ни за присъединяване към ЕС. Отиват в посолствата и казват „дайте ни власт, след това ще ни дадете време да се аклиматизираме и тогава ще променим конституцията”. Може и да отричат, но го казват. Сега въпросът е кого лъжат – гражданите ли, че няма да гласуват за промяна на конституцията, или лъжат чуждите посолства, че ще подкрепят промяна на конституцията“, каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос как ще осигурят мнозинство от 2/3 в парламента на страната, за да бъдат гласувани конституционните промени, след като от ВМРО-ДПМНЕ заявяват, че няма да ги подкрепят.

Ковачевски коментира и последното социологическо изследване, според което 80 процента от гражданите на Северна Македония са против промяната на конституцията. Той посочи, че това проучване, показва и че в същото време гражданите виждат бъдещето на страната в ЕС и когато отиват да работят в чужбина, го правят в държави от ЕС.

„Ако гледате социологическите проучвания, ние нямаше да приемем рамковото споразумение, договорът от Преспа, нито заключенията на „френското предложение” ( предложената от ЕС преговорна рамка за Северна Македония). Лидерството е свързано с вземането на решения за бъдещето на настоящите и бъдещите поколения, а единственото, което прави ВМРО-ДПМНЕ, е да се крие зад народа си и да говори пред посолствата едно, а друго пред народа“, каза Ковачевски.

Правителството и парламента имат капацитет да функционират, а поведението на опозицията е да блокира всички парламентарни комисии, в които влизат важни за страната закони, посочи Ковачевски.

Вчера премиерът на Северна Македония призова опозицията да се включи в работната група, която ще подготви конкретните предложения за промяна в конституцията, реакцията от ВМРО-ДПМНЕ отново беше, че настояват за предсрочни избори.

Конституционните промени са необходими, за да може след приключване на скрининга с ЕС Северна Македония да започне с отварянето на преговорните глави. В преговорната рамка е записано като условие вписване на българите в преамбюла на основния закон на страната. Вчера Ковачевски посочи, че освен българите в Северна Македония в конституцията ще бъдат вписани и хърватите и черногорците, а днес на среща с парламентарна делегация от Израел е посочил, че в общностите може да бъдат включени и евреите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html