четвъртък, 18 април 2024 г.

Икономист прогнозира поевтиняване на малката потребителска кошница

Снимка: ЕПА/БЕГНЕС

Икономистът Щерьо Ножаров прогнозира поевтиняване на малката потребителска кошница, съобщи БНР. “По отношение на инфлацията България не е в най-лошото положение. Имаше държави в ЕС, които имат и по-висока инфлация през 2022 г. – Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша има инфлация, подобна на нашата. От друга страна, в Еврозоната тя е значително по-ниска, макар и там също да е по-висока от обичайната“, поясни той.

“Какви грешки сме допуснали на вътрешно ниво е по-важният разговор, тъй като се надявам да предстои разговор за бюджет през 2023 г., това наистина е важно и в икономическата политика, особено през 2023 г.“, посочи още той. “Имаше много грешки в икономическата политика, особено през 2022 г., тъй като паричната политика беше рестриктивна, докато бюджетната – експанзивна. Това доведе до големи проблеми. От друга страна, в бюджета на българите много повече тежат разходите за храна, за енергия и за здравеопазване. Според мен това са около 66% от него.  За сравнение в Западна Европа тази цифра е наполовина. Много по-силно се усеща повишаването на цените в малката потребителска кошница, отколкото в Западна Европа. Това е другата причина за общото усещане на инфлацията у нас“, смята икономистът.

Според него пикът на инфлацията е бил ноември, сега тя спада и тази година ще спадне наполовина, тъй като в момента коментираме данни за 2022 г. Това ще доведе и до спад на цените на малката потребителска кошница. “След около два месеца ще излязат и сезонните храни и цените на редица стоки ще поевтинеят“, коментира още икономистът в ефира на БНР.

Anteni.info припомня, че Малката потребителска кошница се състой от 100 на брой стоки и услуги жизнено необходими за домакинствата. Те са разделени в три основни потребителски групи: хранителни стоки – 52, нехранителни стоки – 35 и услуги – 13.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html