четвъртък, 25 април 2024 г.

Иван Гешев проведе работна среща с председателя на Центъра за израелско влияние

Снимка: Прокуратура на Република България

Иван Гешев проведе работна среща с Робърт Сингер, председател на Центъра за израелско влияние, член на Управителния съвет на Движението за борба с антисемитизма и бивш главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес и с ген. Шломи Михаел, който има дългогодишна професионална кариера в израелските правоприлагащи органи. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратура.

Израелските гости изказаха специални благодарности за активната роля на българската прокуратура за недопускане провеждането в София на антидемократична проява като Луковмарш, посочват от държавното обвинение.

Сред акцентите в разговора бяха още инициативите на прокуратурата по ограничаване и предотвратяване на престъпленията, породени от омраза.

Срещата между Иван Гешев, Робърт Сингер и ген. Шломи Михаел се проведе в контекста на отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Главният прокурор акцентира върху приноса на българските юристи за този достоен акт.

Иван Гешев запозна израелските гости с инициативата на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България за изграждането на паметник на българските юристи, спомогнали за спасяването на българските евреи от Холокоста, който предстои да бъде издигнат в центъра на българската столица.

Вчера в София се проведе Международна научна конференция, която отбеляза „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“ през Втората световна война. Домакин на форума, посветен на 80-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста, беше Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, участие взеха официални лица, политици, историци, практикуващи юристи и експерти.

Сред уважилите форума бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на външните работи Николай Милков, главният прокурор Иван Гешев, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, председателят на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов, членът на Управителния съвет на Камарата на следователите в България Ясен Тодоров, председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов и др.

От Асоциацията на прокурорите в България се надяват, че до септември т.г. ще е готов паметникът на българските прависти, които имат принос за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Инициативата за монумента е съвместна – между Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, които инициират поставянето на паметника в София. Проектът бе представен през септември м.г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html