петък, 19 април 2024 г.

Велико Желев: Изнасяме се възможно най-бързо от България, тук бизнес не може да се прави

„В България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано избягаме от България и правим бизнес другаде, толкова по-добре. Аз затова отворих офиси в Дубай. Саудитска Арабия, Македония и Румъния. Предпочитам да участвам в търгове в Румъния, Македония. Преговаряме да изнесем техниката в чужбина. Ще участваме в някои от поръчките в България, но за нас тя вече не е приоритет.“

Това заяви пред bTV собственикът на строителната фирма „Хидрострой“ Велико Желев. На 6 март главният прокурор Иван Гешев поиска от министрите на регионалното развитие Иван Шишков и на вътрешните работи Иван Демерджиев цялата налична информация в двете министерства за нередности при строителството на пътищата, включително на Северната скоростна тангента на София и АМ „Хемус“. На следващия ден полицията претърси офиси на „Хидрострой“ и арестува Велико Желев. На 8 март той бе освободен под гаранция от 20 000 лева.

Желев съобщи още, че оборотът на фирмата през 2020 г. е бил 440 млн. лв., а през 2023 г. – 120 млн. лв., защото Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) не е обявила нови поръчки за строеж и за основен ремонт на пътища. Желев се надявал да не се стигне до ситуация, в която политиците да посегнат на бизнеса му:

„В строителния бранш си знаем, че дойдат ли избори, политиците започват да ругаят и обиждат строителите, като ни обвиняват, че работим с тези или онези. Ние работим с този кмет, който е избран, с Министерски съвет и Народно събрание, които са избрани“.

Собственикът на „Хидрострой“ отрече обвиненията, че получените авансово пари за строежа на два лота от магистрала „Хемус“ са изнесени в чужбина. По думите му тези 48 млн. лева са в вложени в проекти, които „Хидрострой“ е изпълнила. „Авансите не са незаконна процедура, тя е позната в ЕС. Не е изчезнал нито един лев“, поясни адвокатът на Желев – Менко Менков, а Желев добави, че с тези пари са били закупени машини, асфалтови и бетонови бази, нужни, за построяването на двата лота.

„Държавата определя правилата за строеж на „Хемус“. Тя реши да сключи договор с държавната „Автомагистрали“, които направиха търг. Ние бяхме поканени да участваме в няколко търга, като аванси се дадоха на всички фирми, спечелили договори. В случая вина има държавата, защото не е подготвила в срок нужните документи, за да започне изграждането на участъците от „Хемус“, заяви собственикът на строителната фирма.

След проверка на Северната скоростна тангента регионалният министър Иван Шишков обяви, че липсва около 30% от асфалта, който е трябвало да се положи по проект. Желев отрича тези обвинения и твърди, че Шишков е много колектен човек, но е бил “ жестоко подведен“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html