вторник, 23 април 2024 г.

Увеличение до 745 eвро на минималната пенсия обсъждат в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличение на минималната пенсия в Кипър с 5% и тя да стане 745 евро обсъжда социалното министерство. Незабавното повишаване на ниските доходи на възрастните хора е сред програмните ангажименти на президента Никос Христодулидис, съобщава БНР.

Допълнителните разходи, необходими за покриване на 5-процентното увеличение, ще бъдат включени в актуализацията на бюджета, която се очаква правителството да внесе в парламента през юни, каза социалният министър Янис Панайоту. С действащ от 1 януари тази година план, приет в островната държава, която е част от еврозоната, за месечна надбавка за възрастните хора с ниски доходи се гарантира, че всеки пенсионер ще получава над прага на бедността – не по-малко от 710 евро месечно, ако е сам, и 1210 евро за двойка пенсионери.

През тази седмица социалният министър провежда нов кръг консултации със синдикатите и работодателите за автоматичната индексация на заплатите в зависимост от инфлацията. След срещи поотделно с организациите се очаква до 2 седмици да се проведе съвместно заседание, за да се намери решение възможно най-скоро.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html