четвъртък, 28 март 2024 г.

САЩ се обявиха срещу новия закон, предизвикал протестите в Грузия


Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс предупреди, че „вдъхновеният от Кремъл“ нов проектозакон в Грузия за чуждестранните агенти е несъвместим с ясното желание на грузинския народ за европейска интеграция и демократично развитие, предаде ДПА. „Прокарването на подобни закони според нас ще навреди на отношенията на Грузия със стратегическите ѝ партньори и ще застраши евро-атлантическото ѝ бъдеще“, каза във Вашингтон говорителят.

В обща декларация от вчера външните министри на балтийските държави Литва, Латвия и Естония, които подобно на Грузия са бивши съветски републики, също изразиха безпокойство от законопроекта.

„Призоваваме грузинския парламент отговорно да прецени истинските интереси на страната и да се въздържа от решения, които могат да попречат на стремежите на грузинския народ да живее в демократична страна, която се приближава към ЕС и НАТО“, написаха министрите на трите страни. Същевременно те призоваха грузинското правителство да зачита правото на хората на мирен протест.

Естония освен това извика грузинския посланик в Талин, за да изрази недоволството си от законопроекта, който Естония определи като „явно противоречие“ с предишните ангажименти на Грузия за евроинтеграция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html