четвъртък, 28 март 2024 г.

Проф. Николай Овчаров за „Войната на буквите“: Това, което виждаме във филма, не отговаря на истината

проф. Николай Овчаров, кадър архив

Проф. Николай Овчаров коментира сериала „Войната на буквите“ и заяви, че някои неща в него не отговарят на историческите факти:

„През 9 – 10 век Преслав е един от трите най-големи града в централна Европа, замислен като столица на Българската империя, която се създава не само от цар Симеон, а още от началото на IX век“, каза той в БНТ.

„Той е впечатляващ и днес. Огромната му част – над 90% е под земята, така че не може да се види, но може да се види в музея във Велики Преслав. Така че Велики Преслав е наистина уникален град за времето си. В него е имало стотици хиляди хора. Един Париж тогава е с 30 000 жители.

Замислен е при Борис Михаил, когато се приема християнството. В 893 година градът е добил своя вид и се премества столицата от Плиска в Преслав. Плиска в това време е също столица. Става християнски център. Там открихме базиликата, създадена от Борис Михаил, която с атриума е дълга близо 100 метра. Но в тези няколко десетилетия се строи Преслав. Може би най-голямото си развитие и голям лукс придобива при цар Петър I.

Преслав е строен повече от 100 години. Когато идва неговото превземане, започва голямата битка между Византийската империя и България до XI век. Оказва се, че тази столица просъществува няколко десетилетия. Днес всичко е унищожено, трудно се работи там, защото са 2-3 метра културните пластове и са силно разрушени. От там са вземани кариери и са строени Шумен, джамии, топен е мраморът – лоша съдба – това е съдбата на много градове. Нашата работа е да го разкриваме.

Лошото е, че Преслав само чрез 3D може да се види. Това, което виждаме във филма не отговаря изцяло на истината. Не се обърнаха към историците и археолозите създателите на филма, за да пресъздадем Преслав такъв, какъвто е. Това е художествен сериал, но младото поколение по такъв начин научава какво е било преди 1000 години. Аз смятам, че когато човек тръгва да прави исторически филм, независимо с какви цели, той трябва да се придържа много повече към историческата действителност.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html