четвъртък, 25 април 2024 г.

Мария Захарова коментира споровете около преместването на Паметника на Съветската армия

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира оскверняването на паметника на Николай Игнатиев във Варна и споровете около преместването на Паметника на Съветската армия в София. „Опитът да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия за освобождението на България от османско иго никога няма да срещне подкрепата на жителите на страната“, предаде ТАСС.

СОС реши Паметникът на Съветската армия в София да бъде преместен

„В хода на споменатите юбилейни тържества (145-годишнината от освобождението на България от османско иго – бел. ред.) беше направен опит да се забрави решаващата роля на Русия за избавянето на България от чуждото потисничество. Освен всичко друго, ние виждаме в това опит за пренебрегване на собственото минало, собствените граждани, потомци на героичните български опълченци. Убедени сме, че тази политика никога няма да намери разбиране сред българските патриоти, които истински ценят и пазят както своята история, така и традициите на дружба между нашите народи“, заяви Захарова, коментирайки оскверняването на паметника във Варна, посветен на руския посланик в Константинопол Николай Игнатиев.

С жива верига и хвърляне на яйца протестиращи се обявиха срещу преместването на Паметника на Съветската армия

Потвърждение на това станаха отрупаните с цветя паметници на героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) във всички краища на страната, многобройните послания с думи на благодарност от обикновени български граждани, които пристигнаха в нашето посолство,  допълни Захарова.

Гълъб Донев призова политиците да оставят темата с Паметника на Съветската армия за след изборите

Събитията във Варна и повреждането на Паметника на Съветската армия в София беше определено от говорителката на руското външно министерство като „актове на вандализъм и оскверняване на историческата памет и истина“.

Жалко е, че подобни варварски актове придобиват и може би вече са придобили системен характер в някои европейски страни, станали са част от войната срещу руските паметници и целят разпространяването на русофобия и фалшифициране на историята, отбеляза тя.

На 4 март вандали оскверниха паметника във Варна на руския дипломат Николай Игнатиев, подписал преди 145 години Санстефанския мирен договор, който освобождава България и връща страната на политическата карта на света след 500 години османско робство. Неизвестни лица заляха паметника с бяла боя, посочва ТАСС. Агенцията припомня също, че на 23 февруари вандали повредиха паметника на Съветската армия в София: две гранитни плочи бяха разбити с чук, а надписът „На Съветската армия-освободителка от признателния български народ“ бяха залети с червена боя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html