5.5 C
София
четвъртък, 23 март 2023 г.

Повече от месец преди Великден агнешкото вече е на цена от 20 лв. за килограм

Снимка: БГНЕС

Най-близкият голям семеен празник е Великден през април, но отсега цените на агнешкото на пазара вече са около 20 лева, съобщава БНР. Движението на цените на пазара на хранителните стоки в България ежедневно върви с уверени темпове нагоре, а наближат ли празници, поемат рязко нагоре.

В селата около Сливен изкупната цена е между 7 и 8 лева за килограм живо тегло, на места достига 10 лева. От прекупвача до кланицата и от кланицата до щанда в магазина, агнешкото вече е 20 лева за килограм. Очакванията са цената да продължи да расте. С колко повече може да се увеличи? „Специално за нашия регион не виждам кой може да си купи месо от 30-40 лева. Всеки може да има мераци да стане 40 лв., но някой да го купи. От местни ферми е това. Всичко е българско“, коментира продавач на месо от града. „Хората нямат пари. Не може килограм агнешко да струва колкото 2 килограма свинско без кокал. Масово почти не се продава агнешкото. По принцип няма производство, но няма и хубав пазар“, изтъква продавачът.

Местните хора са раздвоени дали да си купят агнешко за празника. Някои са решили категорично, че им е скъпо, други ще спазят традицията. „Няма да си позволя, защото е много скъпо.“ „Аз да, защото мога, но не всички могат да си го позволят.“ „Бих си купила и цяло, защото сме голямо семейство.“ „Много е скъпо за нас, с ниските заплати. Живея на село, гледат все още агнета, оттам си купувам.“ „Високичка е цената. Ако 10 лева е изкупната цена, 20 лева до пазара е много като разлика, 100% е.“ „Ще ядем веднъж в годината агнешко, за Гергьовден.“, казват хората в Сливен.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html