5.5 C
София
четвъртък, 23 март 2023 г.

Володимир Зеленски: Няма да използваме западни оръжия на руска територия

Снимка: БГНЕС

Володимир Зеленски заяви, че ако Украйна получи оръжия с далечен обсег на действие от западните държави, тя няма да ги използва за нападение на руска територия. Той отбеляза, че Киев „не се интересува от руска земя“, но уточни, че смята цялата територия в границите от 1991 г. за украинска, предаде Нова телевизия.

„Ние нямаме оръжия, с които да отговорим на обстрела от другата страна на Днепър. Ето защо подчертавам необходимостта от оръжия с голям обсег на действие. Ако успеем да отблъснем руснаците по-далеч с тези оръжия, те вече няма да могат да ни заплашват“, заяви Зеленски.

Според него дипломатическо решение на конфликта е възможно само ако руските военни напуснат украинската територия. „След това ние и нашите партньори ще намерим подходящия формат“, добави Зеленски. Той също така отново отказа да преговаря с Владимир Путин, като обясни, че не му има доверие.

Антени.инфо припомня, че още през юни 2022 г. Зеленски заяви, че Украйна не планира да напада руска територия. Неговият съветник Михайло Подоляк също заяви, че Киев не възнамерява да използва американски ракетни установки за залпов огън срещу Русия. Латвия обаче смята, че на Украйна трябва да бъде разрешено да атакува руски военни обекти. Руското външно министерство заплаши, че Русия ще предприеме адекватни мерки, ако на Украйна бъдат доставени ракети с далечен обсег на действие.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html