Начало СВЕТЪТ Рамзан Кадиров се оплака, че му откраднали благороден английски жребец за 10...

Рамзан Кадиров се оплака, че му откраднали благороден английски жребец за 10 млн. долара

Ръководителят на руската Чеченска република Рамзан Кадиров съобщи днес, че в Чехия е бил откраднат негов състезателен кон с име Зазу. Според Кадиров жребецът струва най-малко 10 милиона долара, предаде руската агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Чешката полиция разследва кражбата на расовото животно английска порода – част от имуществото на Кадиров, запорирано в страната във връзка с международните санкции срещу него. Според руския сайт „РБК“ похитителят е откраднал жребеца през нощта срещу 4 март от конюшня в чешко село.

„И ще ви моля, впрочем, да не омаловажавате ценността на ездитния ми кон. Медиите цитираха властите и обявиха, че струва 18 000 долара. Това изкуствено занижаване със сигурност се дължи на някакви финансови машинации от страна на отговорните за гледането му и грижите по него, само че чистокръвният Зазу струва най-малко 10 милиона долара“, написа Кадиров в Телеграм.

Чеченският лидер добави, че конят е станал „първа жертва на санкциите“ срещу него още през 2014 г., поемайки „този първи гнусен удар от страна на демократичния Запад“.

„Общо казано, не вярвам в случайности. Конекрадците са някак си уникални – хем са глупави, та да откраднат санкционен кон, хем хитри, та да не ги открие полицията. Не вярвам. Обидно е, че страда едно красиво и благородно животно. Притеснявам се, че Зазу може да попадне в лоши ръце“, пише Кадиров.