понеделник, 29 април 2024 г.

EС иска повече договори за доставка на ток на фиксирани цени

 

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

да разшири използването на договори, с които на компаниите, които управляват електроцентрали, се заплаща по фиксирани цени за доставената електроенергия, сочи проект на предложение, видян от Ройтерс, съобщава БТА. Целта е да бъдат предпазени европейските потребители от значителни колебания в цените на електрическата енергия, в посока повишаването им.

През миналата година Европейската комисия пое ангажимент да реформира правилата, които регулират пазара на електроенергия в ЕС, след като рекордно високите цени на природния газ, предизвикани от спирането на руските газови доставки, доведоха до рязко поскъпване на електрическата енергия.

В проекта на предложение на ЕК, който ще бъде публикуван на 16 март, е избегнато налагането на сериозна реформа на пазара на електроенергия, за която настояваха някои държави от ЕС, отбелязва Ройтерс. Вместо това се предлагат ограничени промени на пазара, целящи да подтикнат отделните страни да сключват договори за доставка на електроенергия на по-предсказуеми, фиксирани цени.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html