вторник, 23 април 2024 г.

Александър Пулев: България и Катар могат да си сътрудничат в киберсигурността

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и Мохамед бин Али Ал Маннай, министър на информационните и комуникационни технологии на Катар, обсъдиха общи проекти в областта на киберсигурността, финтех и космическите технологии.

Срещата се проведе по време на Петата конференция на ООН относно най-слабо развитите страни (НСРС) в Доха, съобщават от пресцентъра на министерството.

Министърът на иновациите и растежа представи възможностите за реализация на общи проекти и партньорства с високотехнологични български компании, научноизследователска и развойна дейност, технологичен трансфер и дигитална свързаност.

Министър Пулев благодари на министър Ал Маннай за доброто сътрудничество между България и Катар в областта на въздушните съобщения, като изтъкна доброто партньорство между пристанищните инфраструктурни компании на двете държави и постави въпроса за ускоряване на подписване на спогодбата в областта на морския транспорт. Министър Ал Маннай помоли министър Пулев България да изпрати текста на спогодбата, за да се предприемат бързи действия за подписването й.

Пулев посочи, че България може да се превърне в регионален хъб от гледна точка на потока на дигитална информация, като страната ни е ключова за преноса й от Азия. „Има активна подписана декларация с правителството на САЩ, която цели да подобри качеството на дигиталната инфраструктура в България с фокус върху киберсигурност. На ниво държави там сме се обединили около една обща ключова позиция във връзка с 5G сигурността“, изтъкна той.

Двамата министри разговаряха за възможността да бъде подготвен и Меморандум за партньорство, който да насърчи сътрудничеството в приоритетни за България и Катар сфери, свързани с високотехнологични процеси и услуги, развойната дейност и обмен на идеи. Във фокуса на документа ще бъде ускоряване на развитието на иновациите и инвестициите в различни сектори на икономиката, сред които развойна дейност, изкуствен интелект, стратегическо партньорство в дигитална трансформация, 5G свързаност и киберсигурност.

Министър Пулев представи и INSAIT– първия по рода си институт в Източна Европа, който предлага изследвания на световно ниво в областта на компютърните науки, изкуствения интелект и технологиите в България. Създаден в партньорство с два от от водещите технологични университети в света – швейцарските политехники ETH Цюрих и EPFL, Лозана.

Пулев подчерта, че български финтех компании са инвестирали вече в Югоизточна Азия и в Африка, където са създали офиси и наемат местни таланти. „Имаме високотехнологични български компании за наносателити, които си партнират успешно вече с други страни от региона, за да осигурят ранно откриване на природни бедствия, да минимизират икономическото въздействие и да спасяват животи, както и нововъзникващи български компании за карго дронове, които могат да предоставят логистични услуги“, заяви той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html