сряда, 24 април 2024 г.

ЦИК: Без видеонаблюдение по време на гласуването

Снимка: БГНЕС

По време на гласуването няма да има видеонаблюдение. Това каза в ефира на бТВ заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева по повод правилата за гласуване на предстоящите парламентарни избори на 2 април.

През целия изборен ден, докато се гласува, няма да има видеонаблюдение. След като бъде обявен краят на изборния ден в самата Секционна избирателна комисия (СИК), едва тогава председателят на СИК ще включи устройството, с което ще се извършва видеозаснемането, обясни Матева. По думите й това устройство ще бъде поставено на масата, на която ще се броят бюлетините.

Говорителят на ЦИК каза още, че в протоколите ще се записва по отделно гласуването с хартиени бюлетини и данните от машинното гласуване, а общият сбор ще се записва в отделна графа.

Решението данните от вота на хартия и на машина да се вписват в протоколите отделно, беше взето от ЦИК на 4 март. Преди това на 20 февруари ЦИК взе решение в секционните протоколи резултатите от вота на хартия и на машина да се записват само в една графа – сумарно, което доведе до отказа на Цветозар Томов да изпълнява длъжността говорител на комисията. Също така решението беше обжалвано от политически формации пред Административен съд София-град. Така на 24 февруари Административният съд в София-град отмени като незаконосъобразнно решението на комисията, прието на 20 февруари.

Матева каза още, че никъде на изборите на 2 април няма да има „тъмна стаичка“. Гласуването с хартиени бюлетини ще става зад параван. Вместо да влиза в „тъмна стаичка“, избирателят ще застава зад паравана, там ще изрази гласа си върху хартиената бюлетина, добави тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html