понеделник, 29 април 2024 г.

Росен Христов: Далеч сме от даване на оборудването от АЕЦ „Белене“ на Украйна

„ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган не работи заради задължения. Пред споразумение сме, което да осигури пълно плащане и всички лихви. Съгласни са да платят над 40 млн. лева заедно с лихвите“. Това заяви пред бТВ министърът на енергетиката Росен Христов.

„От Украйна има интерес за оборудването от АЕЦ „Белене“, но няма конкретика. Далеч сме от даване на оборудването. За „Белене“ трябва да се вземе решение на база на всички цифри и анализи. За момента няма такава готовност. Няма предложение от Украйна. Министърът им на енергетиката обясни, че имат проект за централа и ни питаха дали сме обмисляли продажба“, обясни той

Двама бивши директори АЕЦ „Козлодуй“ бяха санкционирани по закона „Магнитски“.

„Официално няма фирми, работили с АЕЦ „Козлодуй“, които да са собственост на тези лица. Фирмите, които сега работят с централата, са изградили компетенции и имат лицензи. Новите фирми са за периферни услуги. За годишния планов ремонт – няколко са фирмите в България“, каза Христов.

„Смених ръководството на централата в първите си месеци като министър заради доклади от службите за потенциални връзки на ръководството с Русия и корупционни схеми“, обясни служебният министър на енергетиката.

„В доклада се споменаваше името на Александър Николов, когото смених. Той сега е в списъка „Магнитски“, подчерта той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html