понеделник, 29 април 2024 г.

Цветът на езика сигнализира за куп болести

Снимка: wikipedia.org

Белият език предупреждава за гъбички, а червеният за скарлатина

Състоянието на езика открива някои заболявания в ранен етап. Цветът се променя след хранене, сън, употреба на наркотици или пушене. Ето защо е по-добре да го прегледате сутрин, преди да си измиете зъбите. Белият език се проявява при кандида. Тази гъбична инфекция е често срещана, но при повечето хора се открива трудно. Развитието на кандидоза е провокирано от отслабнал имунитет, хронични заболявания, хормонална недостатъчност и дефицит на някои витамини. Жълтеникавият цвят на езика говори за бактерии в устата: мъртвите микроорганизми се слепват и засягат вкусовите рецептори. Ако налепът  върви по средата и „се разпространява“ наоколо, това е нормално. Но ако целият език е бял или сив, значи имате проблеми със стомашно-чревния тракт. Често този симптом издава начален стадий на гастрит дори когато нямате оплаквания, пише в. „Галерия“.

Яркочервеният оттенък на езика обикновено е характерен при скарлатината. За болестта са характерни следните симптоми – температура около 39º, гнойни отлагания върху сливиците, главоболие и гадене.

Изкривен език на една страна понякога се среща при напълно здрави хора и е вродено състояние. Ако човек не е имал нищо подобно преди това и забележи тази промяна, веднага трябва да повика линейка, защото често е знак за инсулт.

Поради нарушения на кръвообращението в мозъка езикът се огъва и пада встрани.

Ако тялото губи или не абсорбира хранителни вещества, на подутия език се появяват следи от зъби. Твърде често това говори за амилоидоза, рядко заболяване, дължащо се на проблем в метаболизма на протеините. При това състояние езикът става огромен. Ако забележите такъв симптом, незабавно отидете на лекар, защото болестта може да увреди вътрешните органи – бъбреци, черва, черен дроб или сърце.

Черно-кафявият цвят се среща при тежките пушачи. Добра лична хигиена и разбира се, отказ от цигарите, ще ви помогне да се справите с това. Въпреки това, ако езикът е постоянно черен, има причина да бъдете притеснени защото това може да означава проблеми с жлъчния мехур или черния дроб. Синкавият език пък говори за анемия. Заболяването се проявява при недостиг на фолиева киселина и желязо. Яжте повече месо и зеленчуци, особено моркови, спанак и зелени зеленчуци.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html