понеделник, 29 април 2024 г.

Германия ще произвежда танкове „Леопард“ в Киев

Снимка: ЕПА

Ръководителят на германския отбранителен концерн „Rajmetal“ Армин Папергер заяви, че се водят преговори с Украйна за изграждането на завод за производство на танкове. По думите му преговорите са обещаващи, а стойността на проекта е около 200 милиона евро.

„Завод на Rheinmetall може да бъде построен в Украйна за около 200 милиона евро“, каза Папергер в интервю за „Rheinische Post“.

По думите му предприятието може да произвежда до 400 танка „Пантера“ годишно.

Той определи преговорите с украинското правителство като „обещаващи“ и изрази очакване да бъде взето решение по въпроса „в следващите два месеца“.

Според него Украйна се нуждае от 600-800 танка за победа срещу Русия, а за да бъде събрано това количество, трябва бързо да започне производство на нови танкове. „Дори ако Германия предаде всички 300 танка „Леопард 2″, с които разполага Бундесверът, това ще бъде твърде малко“, каза той.

При сегашното положение „Райнметал“ е в състояние да достави около 250 танка във връзка с войната в Украйна, а работата върви на пълни обороти, заяви Папергер. Той обясни, че вече са подготвени повече от 40 бойни машини на пехотата „Мардер“, а до края на годината броят им ще бъде около 100. По думите му от 50 танка „Леопард 2A4“ около 30 са готови, а освен това има около 100 танка „Леопард 1“ от по-стари модификации, от които могат да се направят 88 машини отново годни за употреба. Според него войната в Украйна ще продължи „вероятно още години“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html