понеделник, 29 април 2024 г.

САЩ, Япония, Индия и Австралия са обезпокоени от китайската морска милитаризация

Съединените щати, Япония, Индия и Австралия изразиха днес безпокойство заради милитаризирането на водите около Китай в контекста на напрежението между Пекин и Вашингтон, предаде Франс прес.

Четиристранният диалог за сигурност (Куад) е неформален стратегически съюз, създаден през 2007 г., а след това подновен през 2017 г., за да възпрепятства военното и икономическо влияние на Китай.

Днес в кулоарите на срещата на Г-20 в Делхи министрите на външните работи на четирите страни се събраха на заседание. В общо изявление, публикувано от Индия, Куад подчертава „значимостта на спазването на международното право“ в Източнокитайско и Южнокитайско море. „Изразяваме сериозно безпокойство от милитаризирането на спорните зони, опасното използване на кораби на бреговата охрана, както и от усилията за нарушаване на дейностите на други държави по експлоатация на морските ресурси“, се казва в текста.

От няколко години Вашингтон и Пекин увеличават военните маневри в Южнокитайско море, ключов търговски път. Китай има териториални претенции към почти цялата тази територия, за части от която претендират също съседни страни като Филипините, Малайзия, Бруней, Индонезия, Сингапур и Виетнам.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html