понеделник, 29 април 2024 г.

За Трети март в Бургас ще се извие голямо празнично хоро

Снимка: БНР

Националният празник – 3 март ще бъде отбелязан в Бургас с тържествени ритуали, автошествие и голямо българско хоро. За поредна година и Мостът на морския бряг ще бъде осветен в бяло, зелено и червено.

“ В 10:30 часа на пл. „Атанас Сиреков“ ще започне ритуалът по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. След това в 11 часа на Руския паметник ще се проведе заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго, а след това ще бъдат положени венци и цветя и отдадени военни почести. Цветя ще бъдат поставени и на Паметната плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. „Лермонтов“ №15) и на Паметник на руския лазарет (Приморски парк)“ , съобщи Петър Парушев, началник на отдел „Култура“ в Община Бургас.

Празничната програма в Бургас по повод Освобождението на България ще започне в 11 часа на площад „Тройката“ с концерт под надслов „В сърцето се ражда ТЯ – Свободата“. В него ще участват ВГ „Морски песъчинки“, ДТА „Атанас Манчев“, ДФА „Трите пъти“, ДФТА „Радост“, ФТА „Никола Гинов“, ТС „Зорница”, ДТА „Звездички“, ДТА „Лазур“.

След това от 12 часа ще се проведе голямото бургаско хоро под съпровода на оркестър „Жарава“ със солист – Александра Димитрова – Сашка. В него ще се включат над 20 фолклорни клуба – КБНХ „Чанове“, ФК „Лазур“, СНТ „Георгиев“, ШБГТ „Бургос“, ФТК „Пламък“, ФТК „Лукойл Нефтохимик“, ФТК „Бургас“, ТС „Златен пламък“, ФК „Гергьовче“, ФШ „Огин“, ТС „Бял Равнец“, ФТГ „Медено котле“, ТК „Миладина“, ШНТ „На хорото“, ТК „Генгер“, ТК „Чайка“, ФК „Цвете“, КБНТ „Аратлии“, ТК „Хоп и троп“, ТК „Крайморие“.

В Центъра за съвременно изкуство и библиотека от 17 часа ще е прожекцията на документалния филм „Бойните маршове на България“ с режисьор проф. Любомир Халачев, а от 18 часа ще бъдат представени филмите „Небето над хълма“ – сценарий и режисура: Надя Тодорова; „Книга за хората“ – сценарий и режисура: Владислав Лаков и „Непознати“ – сценарий и режисура: Камелия Петрова.

На 3 март Исторически, Археологически и Природонаучен музей ще посрещат посетители при вход свободен от 9 до 17 часа. От 10 до 17 часа с вход свободен ще работи и Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html