понеделник, 29 април 2024 г.

В „Слънчев бряг“ не очакват много хотели да отворят за Великден

Снимка: БГНЕС

В „Слънчев бряг“ не очакват много хотели да отворят за Великден, съобщава БТА, като цитира зам.-председателя на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

По думите му в източната част на комплекса, чиято обществена инфраструктура управлява държавното дружество „Слънчев бряг“ АД, към момента няма ток. Според Налбантов захранване няма да има поне до края на април, а причината е в липсата на средства в касата на дружеството, с които да бъде платена енергията за уличното осветление.

„Разходете се вечерта в Слънчев бряг – Изток. Там е пълна тъмница, една лампа не свети. От другата страна ще видите Слънчев бряг – Запад, чиято инфраструктура се управлява от Община Несебър. Там и в момента се работи, нещата се случват. Има осветление и прочее. Защо да отваряме хотелите, които се намират в източната част? Туристите ще се разхождат по тъмни улици, което ще е антиреклама за нас“, посочи Налбантов.

Заместник-председателят на БХРА е на мнение, че страната ни би могла да печели десетократно повече, ако въпросите със стопанисването на инфраструктурата в комплекса бъдат разрешени. „Аз съм убеден, че ако направим и двете части на най-големия комплекс по нашето Черноморие приветливи, страната ни ще спечели милиарди от туризма. Това е въпрос, нерешен с години. Към момента едната част се управлява от едно дружество, в което държавата има участие от 75 на сто. Но това дружество е на загуба, защото заложената технология на управление е изцяло сбъркана. То просто няма от какво да печели. Затова и в момента токът е спрян, за да се пести. Ако някой отвори хотела си по Черноморието през май, то ние отново ще отворим през юни. Нека Слънчев бряг се направи град, нека има управление. Наложително е въпросите около собствеността в комплекса да бъдат разрешени“, коментира още Веселин Налбантов.

Туристическият бранш по Южното Черноморие все още не може да прогнозира по какъв начин ще протече летният сезон. Високата инфлация, посочи Налбантов, най-вероятно ще доведе до повишаване на цените на туристическите пакети и услуги край морето. Нестабилни към момента са и нивата на ранните записвания. Липсват и гарантирани периоди на заетост на хотелските бази на база сключени договори с големи туроператорски компании, разкри още Налбантов.

Според председателя на туристическата камара в Приморско Стоян Петров, туристическият бранш най-вероятно ще повиши цени за настаняване и услуги, следвайки инфлационния индекс.

„Нагласата е за увеличение от 17-20 на сто. И това важи за всички категории места за настаняване и заведенията за развлечение и хранене. Тежестите за бранша станаха твърде много – увеличават се разходите за храна на гостите, увеличава се цената на електрическата енергия, на водата. В района на Приморско няма да се разчита на гарантирани договори с големи туроператори. Предварителните записвания са на ниски нива към момента. По-сериозен интерес очакваме през месеците юли и август и то от страна на българските туристи“, каза Петров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html