Начало АКЦЕНТИ Атина моли Турция да пусне от затвора бащата на загинал във влаковата...

Атина моли Турция да пусне от затвора бащата на загинал във влаковата катастрофа

Поне 57 са жертвите на влаковата катастрофа край Лариса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атина моли Турция да пусне от затвора гръцки гражданин баща на загинал младеж във влаковата катастрофа край Лариса, пише „Катимерини“.

Затворникът, който излежава присъда в Одрин, иска да присъства на погребението на сина си. Следвайки указанията на министъра на външните работи Никос Дендиас, гръцкият консул там незабавно се е свързал с компетентната турска прокуратура и е поискал спешно разрешение за посещение на гръцкия гражданин, без да се спазва изискваният едноседмичен срок. Посолството на Гърция в Анкара незабавно е изпратило вчера устно съобщение до турското министерство на външните работи, в което се подчертава хуманитарният характер на искането. Проведени са и телефонни разговори на служители от гръцката дипломатическа мисия в турската столица с дирекциите за двустранни отношения, както и консулските въпроси на турското министерство на външните работи.

Гръцки дипломатически източници подчертават, че приемането или не на искането за „специално разрешение по хуманитарни причини“ е от изключителната компетентност на турските власти.