понеделник, 29 април 2024 г.

Атина моли Турция да пусне от затвора бащата на загинал във влаковата катастрофа

Поне 57 са жертвите на влаковата катастрофа край Лариса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атина моли Турция да пусне от затвора гръцки гражданин баща на загинал младеж във влаковата катастрофа край Лариса, пише „Катимерини“.

Затворникът, който излежава присъда в Одрин, иска да присъства на погребението на сина си. Следвайки указанията на министъра на външните работи Никос Дендиас, гръцкият консул там незабавно се е свързал с компетентната турска прокуратура и е поискал спешно разрешение за посещение на гръцкия гражданин, без да се спазва изискваният едноседмичен срок. Посолството на Гърция в Анкара незабавно е изпратило вчера устно съобщение до турското министерство на външните работи, в което се подчертава хуманитарният характер на искането. Проведени са и телефонни разговори на служители от гръцката дипломатическа мисия в турската столица с дирекциите за двустранни отношения, както и консулските въпроси на турското министерство на външните работи.

Гръцки дипломатически източници подчертават, че приемането или не на искането за „специално разрешение по хуманитарни причини“ е от изключителната компетентност на турските власти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html