Начало АКЦЕНТИ Антъни Блинкен със специално послание за Националния празник

Антъни Блинкен със специално послание за Националния празник

Американският държавен секретар отправи специално послание към българския народ по случай Националния празник на Република България, в него се казва:

Изявление на Антъни Блинкен държавен секретар на САЩ

По случай Националния празник на Република България

От името на Съединените американски щати отправям нашите най-добри пожелания към народа на България по случай вашия Национален празник.

Тази година е от специално значение, защото отбелязваме 120-ата годишнина на дипломатическите отношения между България и САЩ. През годините нашето приятелство прерасна в многостранно партньорство. Като приятели, партньори и съюзници в НАТО, ние се гордеем със своите споделени ценности и работим съвместно, за да гарантираме мир, сигурност и просперитет за народите си. Знайте, че ние стоим рамо до рамо с вас и вашите съседи, докато се изправяме срещу трудностите, причинени от непровокираната война на Русия срещу Украйна.

Заедно сме по-силни благодарение на сътрудничеството си по важни теми като върховенството на правото и демократичните институции, диверсифицирана и надеждна енергийна среда, разширени икономически връзки и междучовешки отношения на нашите държави. Очаквам с нетърпение да задълбочим своето партньорство през следващата година“.