понеделник, 29 април 2024 г.

3 производства в НАП срещу лица от списъка на ЕС за санкции срещу Русия

Снимка: ANTENI.INFO

В НАП са започнали 3 контролни производства срещу лица, попадащи в европейския санкционен списък заради руската война срещу Украйна, съобщава БНР.

Производствата все още не са приключили, става ясно от отговор, получен до медията по Закона за достъп до обществена информация. Четири уведомления за случаи, които попадат в европейския санкционен регламент, са получени в Централно управление на Националната агенция за приходите (НАП). На тяхна база са започнали „контролни производства“ за три лица.

Засега не става ясно дали това са физически лица (конкретни личности) или юридически лица – т.е,. компании. От приходната агенция уточняват, че става дума за производства по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Решението на ниво Европейски съюз бе взето март миналата година, но от изпратения отговор от НАП не става ясно кога в централното управление е получена информация, съответно образувани контролните производства и на какъв етап е работата по тях. Тъй като става дума за данъчно-осигурителна тайна, повече информация не би могла да бъде разкрита, е изводът от изпратения отговор. В него от приходната агенция подробно описват на базата на какъв регламент и кое решение „във връзка с действията в Украйна“ са дадени указания и в какви групи и подгрупи на европейско и национално ниво участват представители на приходната агенция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html