понеделник, 29 април 2024 г.

Танкери с руски дизел под санкции блуждаят по моретата за купувачи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Танкери пълни с руски дизел под санкции блуждаят по моретата в търсене на евентуални клиенти, съобщава Блумбърг. Натрупването на руски дизел, съхраняван на кораби, предполага, че купувачите избягват санкционираното гориво, тъй като изключително топлото зимно време свива търсенето.

Понастоящем 1,9 млн. барела руско дизелово гориво е на съхранение на кораби, като това е най-голямото количество от октомври 2020 г., сочат данни на Kpler Inc., цитирани от агенцията. Натрупването на дизела, три седмици след влизането в сила на санкциите на ЕС, подсказва, че има заредени с товари кораби на руските пристанища, които обаче са без купувачи.

Товарният излишък означава, че не се оправдават страховете на световните петролни и нефтени пазари, че ще има дефицит на горивото за превоз и отопление в резултат на въведените санкции. Страховете от недостиг подтикнаха европейските рафинерии да засилят производството, за да се подготвят за зима, която в крайна сметка беше по-топла от нормалното, а доставчиците внасяха огромни количества гориво преди забраната на ЕС за руски внос да влезе в сила. Така например дизеловите запаси на хъба Амстердам-Ротердам-Антверпен са достигнали до най-високото ниво за последните две години.

Продължителното натрупване на руски дизелови запаси, плаващи по морето непродадени, в крайна сметка може да окаже натиск върху процеса на обработка и върху производствените нива, печалбите, от които сега финансират втора година на война в Украйна.

Миналата седмица рекорден брой танкери с руски дизел плаваха без точна дестинация, напомня Блумбърг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html