петък, 29 март 2024 г.

Организират протест в защита на уволнения от Народния театър Александър Морфов

Снимка: БГНЕС

На 2 март се организира протест пред Министерството на културата в подкрепа на уволнения главен режисьор на Народния театър Александър Морфов. Той беше дисциплинарно уволнен на 28 февруари. Новината дойде часове, след като секретарката на Народния театър Велислава Кръстева обяви, че напуска от 1 март.

„Причината, която беше изтъкната в медиите е „Уронване на авторитета и престижа на директора на театъра.“ Aлександър Морфов е едно от най-големите имена в българския и европейския театър и неговият труд поддържа високия престиж на театралното изкуство у нас. Вярваме, че мястото на Александър Морфов е на най- голямата театрална сцена в България- Народен театър „Иван Вазов“, съобщиха организаторите.
„На 02.03.2023г. в 14:00 ч. се събираме пред Министерство на културата, за да изразим своята подкрепа към Александър Морфов и да поискаме оставката на директора на Народен театър „Иван Вазов“, заявяват още организаторите.

Скандалът между двамата се зароди още през ноември. Това доведе и до оставката на Захари Карабашлиев като главен главен драматург на Народния театър.

Морфов обяви, че лично той е издраскал вратата на кабинета на Кръстева с надписи  „ДПС“, „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“. Той се ядосал от появата на пиарката до Ахмед Доган при гласуването му по време на изборите през октомври. Велислава Кръстева бе дългогодишен ръководител на връзките с обществеността на ДПС, както и депутат от партията. В отговор Кръстева нарече Морфов „насилник“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html