понеделник, 29 април 2024 г.

Жребият за номерата на партиите и коалициите се тегли днес в ЦИК

Снимка: БГНЕС

Жребият за номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предсрочния парламентарен вот на 2 април ще бъде изтеглен днес в Централната избирателна комисия (ЦИК), информираха от ведомството.

Тегленето на жребия ще се състои от 10:30 часа в сградата на ЦИК на площад „Княз Александър І“. С жребий ще бъде определен и редът на представяне на кандидатите, регистрирани от партии и коалиции, в различните форми на предизборна кампания по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Тегленето на жребиите е публично. На него могат да присъстват представители на партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

Вчера ЦИК определи условията и реда за участие на застъпници на кандидатите в кандидатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети в изборите за народни представители на 2 април 2023 г., със свое решение от днес.

Регистрацията на застъпниците в страната се извършва от съответната Районна избирателна комисия (РИК) чрез заявление за регистрация на застъпници по образец – Приложение № 43-НС от изборните книжа, подадено до 17:00 ч. на 1 април.

ЦИК ще приема заявления за регистрация на застъпници извън страната от 9:30 ч. на първи март, а крайният срок за подаване на заявления е 12:00 ч. на първи април.

Застъпниците подпомагат и представляват интересите на кандидатите в кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети пред държавните и местните органи, обществените организации и избирателните комисии, се посочва в решението на ЦИК.

Застъпник може да бъде лице, което е български гражданин, навършило е 18 години, не е поставено под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер.

Също така едно лице може да бъде застъпник само на една кандидатска листа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html