четвъртък, 25 април 2024 г.

Президентът Румен Радев: Българският бизнес има важна роля за справяне с инфлацията и сивата икономика

Снимка: БГНЕС

„Българският бизнес има изключително важна роля за справяне с инфлацията, със сивата икономика, със спекулата“. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Като най-голям проблем държавният глава очерта именно инфлацията. Бъдещето на България от огромна степен зависи от диалога между институциите и бизнеса, каза още Радев.

Държавният глава подчерта, че още с назначаването на служебното правителство ясно е заявил, че основна цел е България е да не остава в периферията.

Всички кризи, които се случиха света, ясно показаха, че енергетиката е фундаментът на икономиката, смята Радев. „Без силна, устойчива и автономна енергетика не можем да говорим за силен български бизнес и индустриализация на страната“, каза още той.

В петък от АОБР изпратиха обръщение към Радев и медиите за приемане и изпълнение на Стратегия за устойчиво енергийно развитие 2050 г. По отношение на членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) има голям напредък, заяви Румен Радев.

Според президента България не използва пълноценно своето географско положение и възможности, а това е ключово за българския бизнес. По думите му страната ни трябва да бъде отворена още повече към съседните държави. „Транспортната свързаност във всички отношения, не само в енергетиката, истинската транспортна свързаност трябва да има много по-голям капацитет, за да може страната ни да се възползва от своето географско положение“, коментира държавният глава.

Предстои визита на президента на Румъния Клаус Йоханис в България, съобщи Радев и изрази надежда, че този път ще започне строеж на поне още един мост над река Дунав. „Все още няма меморандум на Министерството на транспорта на страната ни и това на Румъния за трети мост над Дунав, да не говорим за следващите“, заяви той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html