сряда, 1 май 2024 г.

Комисар Илва Йохансон: България и Румъния също трябва да са в Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и Румъния също трябва да бъдат включени в Шенгенското пространство тази година, за да дадат своя принос за споделянето на полицейска информация, каза днес в Атина европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от АФП и БТА.

Тя поясни, че ЕС засилва визовият контрол, намалява рисковете от руски шпиони. „Европейският съюз трябва да засили визовия контрол и сигурността на границите, за да предотврати влизането на руски шпиони в Шенгенското пространство, поясни Йохансон.

На пресконференция в Атина вътрешният еврокомисар каза, че руският президент Владимир Путин „иска също да унищожи Европейския съюз. „Ние сме заплаха за него, имаме демокрация, свобода, просперитет. Нуждаем се от по-строги проверки на молбите за визи и от по-голяма сигурност на нашите граници. От 7 март трябва да влезе в сила нова система за обмен на информация в Шенгенското пространство“, припомни Илва Йохансон.

„Днес само половината от тези, които влизат в Европейския съюз с виза, се проверяват от системата за обмен на информация в Шенген. Това означава, че имаме много руснаци, които не се проверяват“, изказа опасения тя. Необходими са биометрични проверки, в случай че агентите използват фалшиви паспорти, каза още Йохансон и добави, че около 400 руски шпиони са били експулсирани от ЕС миналата година.

Във връзка с необходимостта от засилване на граничния контрол и използването на нови технологии, еврокомисарят оцени, че сегашният европейски бюджет от „6,6 млрд. евро за защита на границите не е достатъчен“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html