Начало АКЦЕНТИ Устата получи заплахи за живота си заради песента „Урок по история на...

Устата получи заплахи за живота си заради песента „Урок по история на Македония”

След като музикантът Иван Динев – Устата пусна своята песен „Урок по история на Македония”, изпълнителят получи стотици съобщения със заплахи за живота му.

Вчера певецът е подал сигнал в полицията, а днес документите ще стигнат до ДАНС и Министерство на външните работи, заяви той в Нова телевизия.

„Направих консултация с мои приятели юристи. Отидох в районното управление по местоживеене, което при мен беше абсолютно безсмислено. Зададоха ми абсурдни въпроси”, обясни той и даде примери: „Къде получавате заплахите? – В социалните мрежи, в профила си. Как откриха Вашият профил? – Най-вероятно като ми напишат името, то излиза.”

„Това, което разбрах, е че там изглежда, че това е извън тяхната компетенция. Реших да се обърна към по-висшестоящи структури. За артист като мен трябва да съм под закрилата на свободата на словото, още повече като посочвам истински исторически факти. Не съм депутат, който има имунитет, и трябва като гражданин моята държава да ме пази”, смята той.

„Предложиха ми охрана – спортни клубове, непознати лица. Хора в чужбина ми предлагат да остана при тях. Аз се чувствам сигурен в моята държава, няма да се поддам на тези провокации”, категоричен е той.

Аnteni.info припомняме, че преди две години македонците Дац и Александър пуснаха парче, което посветиха на българския премиер Бойко Борисов. То е интерпретация по старата градска песен „Целувката на Ана“. А Дац написа и послание към Борисов:

„Господин Борисов, пиша Ви на моя език, защото знам, че се разбираме добре и за двата езика нямаме нужда от преводач. За нас най-близкият съсед е като роднина. При него ходиш за помощ по всяко време, а той прави същото, когато има нужда от нещо. Дали ти трябва захар, брашно, хляб, клещи, да се пренесе нещо…, на помощ идва първият съсед“.