вторник, 30 април 2024 г.

ЕК предлага продължаване на безмитния внос от Украйна

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Удължаване на безмитния внос предлага Европейската комисия, съобщиха днес от Брюксел. Срокът ще е за още една година, в която не се прилагат вносни мита, квоти и мерки за търговска защита по отношение на украинския износ за Европейския съюз.

Комисията отбелязва, че предложението е част от непоколебимата подкрепа на ЕС за икономиката на Украйна и помага за облекчаване на украинските производители и износители, пострадали от войната. Предложението ще бъде разгледано от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

От 4 юни 2022 г. временните облекчения за украинския внос оказаха положително въздействие върху търговията на Украйна с ЕС, отчита комисията. Въведените от ЕС мерки са едностранни и временни, се пояснява в съобщението.

Вчера за пореден път българските зърнопроизводители обявиха недоволството си от безмитния внос на земеделеска продукция от Украйна в държавите от ЕС и дори заплашиха с протести. Според тях трябва да се разрешава само транзитно преминаване на зърно и маслодайни култури през територията на общността, като целият експорт да отива в трети страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html