Начало БИЗНЕС Зърнопроизводителите отново скочиха на вноса от Украйна

Зърнопроизводителите отново скочиха на вноса от Украйна

През лятото на 2022 г. зърнопроизводителите излязоха на протест срещу вноса на зърно от Украйна.
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите за пореден път изразиха своето недоволство от вноса от Украйна. От Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), алармират, че вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, българските земеделски производители отбелязват силно влошаване на конкурентоспособността на стопанствата си.

Заявяваме, че подкрепяме транзитните коридори за земеделска продукция, но алармираме, че те не успяха да изпълнят функцията си, а именно да достигнат до нуждаещи се страни. Европейският земеделец, в това число и българският е отговорен и стриктно изпълнява изискванията за по-здравословна храна и по-опазващо наследството за децата ни земеделие. Това е причината, да бъде неконкурентен на стоки, влизащи от трети страни. Заявяваме, че сме изключително загрижени, за смесването на партиди селскостопанска продукция и продажбата й като европейска. Европа е еталон за щадящо и зелено земеделие и като такава, тя носи отговорност спрямо потребителя, пише в декларацията на НАЗ.

Според българските земеделци, липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури, ще ни доведе, до момента, в който ние няма да имаме възможност правилно да съхраним произведената продукция от 2022г. и няма да имаме достатъчно място, за да приберем произведената продукция от 2023г.

От браншовата организация призовават земеделското министерство да предприеме спешни мерки за защита и подкрепа на българските зърнопроизводители във връзка с кризата, вследствие на интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури. НАЗ ИСКА европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през България и да достигат до трети държави, застрашени от продоволствена криза. За пореден път се призовава държавата да изпълни задължението си, да контролира качеството и да следи съхранението на тази продукция.

От браншовата организация изразяват и готовността си за протестна готовност в пограничните държави.