петък, 29 март 2024 г.

Зърнопроизводителите отново скочиха на вноса от Украйна

През лятото на 2022 г. зърнопроизводителите излязоха на протест срещу вноса на зърно от Украйна.
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите за пореден път изразиха своето недоволство от вноса от Украйна. От Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), алармират, че вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, българските земеделски производители отбелязват силно влошаване на конкурентоспособността на стопанствата си.

Заявяваме, че подкрепяме транзитните коридори за земеделска продукция, но алармираме, че те не успяха да изпълнят функцията си, а именно да достигнат до нуждаещи се страни. Европейският земеделец, в това число и българският е отговорен и стриктно изпълнява изискванията за по-здравословна храна и по-опазващо наследството за децата ни земеделие. Това е причината, да бъде неконкурентен на стоки, влизащи от трети страни. Заявяваме, че сме изключително загрижени, за смесването на партиди селскостопанска продукция и продажбата й като европейска. Европа е еталон за щадящо и зелено земеделие и като такава, тя носи отговорност спрямо потребителя, пише в декларацията на НАЗ.

Според българските земеделци, липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури, ще ни доведе, до момента, в който ние няма да имаме възможност правилно да съхраним произведената продукция от 2022г. и няма да имаме достатъчно място, за да приберем произведената продукция от 2023г.

От браншовата организация призовават земеделското министерство да предприеме спешни мерки за защита и подкрепа на българските зърнопроизводители във връзка с кризата, вследствие на интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури. НАЗ ИСКА европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през България и да достигат до трети държави, застрашени от продоволствена криза. За пореден път се призовава държавата да изпълни задължението си, да контролира качеството и да следи съхранението на тази продукция.

От браншовата организация изразяват и готовността си за протестна готовност в пограничните държави.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html