четвъртък, 25 април 2024 г.

Супермаркетите: Кампанията за храните на МС е без доказателства и е насочена срещу нас

Снимка: Архив

Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия е убеден, че кампанията на МС за намаляване на цените на хранителните стоки е целенасочена:

„Кампанията на МС срещу ценообразуването е насочена изцяло срещу веригите и то без конкретни доказателства“, заяви той в БНТ. Според него през цялото време се говори за анализ на пазара и цените, а никой не показва този анализ.

КЗК започва предварително проучване на цените на храните

Целият държавен апарат е насочен срещу нас, категоричен е Вълканов.

„Всяка намеса на свободния пазар потенциално е взривоопасна, още повече, че в случая се настройва цялата държава срещу един сектор, който дава работа на над 80 000 души“, каза той.

Никола Стоянов: Очакваме спад в цените на храните

„Нападките, които се хвърлят върху нас, могат да бъдат установени от съответните контролни органи, а не от лица, които ги заявяват от публичното пространство“, допълни Вълканов.

Той подозира, че по-скоро става въпрос за административен натиск и заяви, че за това дали има нелоялни търговски практики трябва да установят контролните органи.

Корнелия Нинова: Мерките за цените на храните няма да помогнат

Вълканов каза, че според статистиката цените на храните за 2022 г. са увеличени с 28% още при производителя. От сдружението призоваха цените да се проверяват по цялата верига – от производителя до щанда.

„Не можем да се фокусираме само върху цените в магазина. Цените в магазина в крайна сметка са функция на това какви са доставните цени от доставчика, без значение дали е български и чуждестранен, защото голяма част от стоките са вносни“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html