понеделник, 29 април 2024 г.

Инфлацията срина със 76% вноса на злато в Индия през януари

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Инфлацията срина със 76% вноса на злато в Индия през януари спрямо същия месец година по-рано, достигайки 32-месечен минимум, съобщи Ройтерс. Високите цени удариха търсенето, а местните бижутери отложиха покупките на суровината, надявайки се на намаляване на вносните мита за благородния метал. Това е заявил източник от индийското правителство, пожелал анонимност.

По-слабият внос от страна на втория по големина потребител на златни кюлчета в света може да се отрази върху референтните цени на златото, но също така може да помогне за намаляване на търговския дефицит на страната и да подкрепи рупията.

Индия е внесла 11 тона злато през януари, в сравнение с 45 тона, закупени преди година, е казал източникът. В парично изражение вносът на злато през януари е спаднал до 697 млн. долара, в сравнение с 2,38 милиарда година по-рано.

През януари фючърсите на злато, търгувано на индийския пазар, са скочили до рекордно високо ниво, като са се търгували за 57 270 рупии за 10 грама злато. Това потисна търсенето на дребно, което по-рано се очакваше да се подобри на фона на продължаващия сезон на сватбите, е казал базиран в Мумбай дилър на ценния метал.

Сватбите са един от най-големите стимули за покупки на злато в Индия, тъй като златните бижута са съществена част от зестрата на булката, а също са и популярен подарък, даван на младото семейство от роднини и гости.

В бюджета на страната, представен на 1 февруари, властите не намалиха митото за внос на злато, но повиши митото за импортно сребро.

Неотдавна Световния съвет за злато (WGC) съобщи, че потреблението на злато в Индия през 2022 г. е било с 3 на сто по-слабо спрямо 2021 г., тъй като през декември местните цени на златото са скочили до почти рекордни нива. Според организацията потреблението на злато в страната е намаляло до 774 тона през миналата година, тъй като търсенето е спаднало с 20 на сто до 276,1 тона през тримесечието, приключващо в края на декември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html