петък, 26 април 2024 г.

Турция щяла да разглежда поотделно кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна днес и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция може да разгледа отделно кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция в Анкара с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на пакта от своя страна призова Турция да ратифицира молбите на двете страни за присъединяване, посочвайки, че борбата с тероризма ще бъде на преден план в дневния ред на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Реджеп Тайип Ердоган възразява по-специално срещу кандидатурата на Швеция, която обвинява, че дава подслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), смятана от Турция, ЕС и САЩ за терористична организация. Турският външен министър заяви, че ще обсъди въпроса за кандидатурите на Швеция и Финландия и с американския държавен секретар Антъни Блинкън, който ще посети Турция следващата седмица. На пресконференцията със Столтенберг Чавушоглу каза, че ще обсъди с Блинкън също двустранните отношения и руската инвазия в Украйна.

НАТО планира да осигури подслон на хиляди разселени хора в Турция след разрушителните земетресения, съобщи на пресконференцията Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА. НАТО строи временни убежища и планира да изпрати десетки хиляди палатки в Турция през следващите дни и седмици, каза генералният секретар на пакта.

Това е най-смъртоносното природно бедствие на територията на НАТО от създаването на Алианса“, каза Столтенберг и допълни, че НАТО ще използва своите стратегически способности за въздушен транспорт, за да превози необходимата помощ.

Само в Турция при разрушителните земетресения миналата седмица бяха сринати или тежко повредени над 50 000 сгради в 10 окръга в южната и югоизточната част на страната.

По последни данни загиналите в Турция са 36 187 души, съобщи по-рано днес Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html