Начало АКЦЕНТИ Енергийната криза струва на Европа 800 млрд. евро

Енергийната криза струва на Европа 800 млрд. евро

Снимка: Архив

От миналата есен Европа е отделила почти 800 млрд. евро за възстановяване от продължаващата енергийна криза, сочи проучване Европейският изследователски институт „Брюгел“ със седалище в Брюксел, съобщи порталът „Еврактив“. След решението за постепенно намаляване и след това спиране на доставките на руска енергия, ЕК и страните от ЕС колективно заделиха или вече инвестираха 681 млрд. евро, за да защитят вътрешния пазар, икономиката и домакинствата от последствията. Към септември Великобритания е отделила 103 млрд. евро за същата цел, а Норвегия 8,1 млрд. долара. По този повод не са публикувани данни за енергийната криза в Европа за пазара на Западните Балкани.

В рамките на ЕС Германия плати най-големия дял от пазарното споразумение в енергийната криза, отделяйки почти 270 млрд. евро под различни форми на субсидии и стимули. Великобритания, Франция и Италия отделиха по около 150 млрд. евро.

Въпреки че настоящата зима в Европа беше предимно мека, разходите за възстановяване на енергийната криза са се увеличили значително от ноември 2022 г. досега, от 706 млрд. евро тогава до около 792 милиарда.